Evaluatie van het lijnennet

We zitten midden in de zomermaanden. Dat betekent ‘rust op de bussen’, want: geen scholieren, veel werkenden die lekker ergens in een warm Zuid-Europees land vertoeven of gewoon alleen maar even niet werken enz. Die rust op de bussen, die overigens maar betrekkelijk is -het ‘bedrijf’ moet immers gewoon doordraaien- geeft ruimte om goed na te denken over waar we mee bezig zijn. Draait alles goed, is de lijnenloop goed, bedienen we voldoende locaties/regio’s, halen we op de goede plekken passagiers op of komen ook andere locaties in aanmerking of doen we locaties aan waar we niet mee scoren enz? Als je daar als vereniging over gaat nadenken weet je dat eventuele veranderingen die je doorvoert nooit bij iedereen in even goede aarde zullen vallen. En zo is het in het leven altijd. Toch hebben we besloten om een diepgaande evaluatie te maken van al de zaken die ik hierboven opnoemde.

Aanleiding daarvoor zijn onder meer signalen die ons bereiken over de lijnenloop in De Zak van Zuid-Beveland. De huidige dienstregeling en de lijnenloop zijn nog maar vanaf eind februari in gebruik. Maar eigenlijk was vanaf het begin niet iedereen daarmee even tevreden. En met ‘niet iedereen’ bedoel ik niet alleen passagiers, maar ook sommige vrijwilligers die de bussen besturen. Soortgelijke geluiden bereiken ons ook over buslijn 580 naar Kattendijke. Die ging in december 2016 van start. Inmiddels blijkt dat te weinig mensen van die lijn gebruik maken.

We hebben nu op ons genomen op korte termijn te bezien of we zodanige oplossingen kunnen realiseren dat daarmee de gevoelens van onvrede worden weggenomen, maar die ook een zo optimaal mogelijk functionerend lijnennet in stand houden. Geen gemakkelijke opgaaf, maar we gaan de uitdaging aan. Vanzelfsprekend zullen we de betrokken gemeenten/dorpsraden, vervoerder Connexxion en de provincie Zeeland in de uitkomsten van de evaluatie betrekken. We houden u op de hoogte van de resultaten.

Tot slot
Ik besluit mijn voorwoord met de bekende oproep: wilt u ook als vrijwilliger bij onze vereniging een buurtbus besturen? Mail naar Jan Willem Bierens, bestuurslid PR en Werving.

Paul Mulder
Voorzitter
16 juli 2019